ПОИСК
Україна

Перший день Різдвяного посту: що обов'язково потрібно зробити і що можна їсти на перший сніданок

10:20 28 листопада 2021
піст

28 листопада розпочнеться Різдвяний піст. Священики закликають у цей період зосередитися не так на правильній їжі, як на духовній складовій посту. Але й про аскезу у прийнятті їжі теж забувати не варто.

Перший день посту традиційно розпочинали з сімейної молитви, але попередньо вдягалися в чистий одяг. Зазвичай просили Бога, щоб вистачило душевних сил утриматися від спокус у найближчі 40 днів та з чистою душею зустріти свято Різдва Христового. Для читання обирали молитву «Отче наш», «Вірую в Єдиного Бога», «Богородице Діво».

Для першої трапези в піст напередодні чи рано вранці пекли прісний ячмінний чи житній корж — «жиляник». Його подавали з квашеною капустою та хріном. На столі обов'язково були картопля, квасоля, соління, квашені овочі.

Яких традицій дотримувалися під час посту і в які свята дозволялося урізноманітнити меню, читайте у «ФАКТАХ» «Пилипівка, або Різдвяний піст: народні традиції, обмеження та прикмети».

Фото https://ua.depositphotos.com/

874

Читайте нас у Telegram-каналі, Facebook та Twitter

Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів
 

© 1997—2022 «Факти та коментарі®»

Усі права на матеріали сайту охороняються у відповідності до законодавства України.

Матеріали під рубриками «Офіційно», «Новини компаній», «На замітку споживачу», «Ініціатива», «Реклама», «Пресреліз», «Новини галузі» а також позначені символом публікуються у якості реклами та мають інформаційно-комерційний характер.